2 Eylül 2007 Pazar

TAHTEREVALLİYLE TERAZİ

TAHTEREVALLİ’YLE TERAZİ
Mağdurluk, yoksulluk ve ezilmişlik sebep olanın alçaklığını resmeder. Su halkın mağduru daha kotudur demek genel olarak alçakların elini güçlendirir. Bir halkın kültürel, töresel ve ahlaksal durumu: mağdura , emanete, korunmasıza, yoksul ve hastaya ve bedensel engelliye ne yaptığıyla ölçülür. Asçının kepçesi, mühendisin uygulaması ilk sokakta veriverir ipucunu. Altta kalanın canı çıksın sa ipucu, ruhlar satılıktır.
Tahterevalli (Farsça) çocukların sosyal adalet duygularının gelişmesinde önemlidir. Karsısındakini yukarıda; kendisini yerde tutmayı, hooop yukarı uçmayı, elleri ile tutamaca yapışıp ayağıyla yeri tepmeyi ve bunların hepsini birbiri için yapmayı. Su gibi şıkır şıkır gülerek.

Yukarı-aşağı iner çıkarken göz ayrılmaz karsısındakinden. Tahterevalli harikadır. Arkadasın senden daha ağırsa ona göre, daha acemiyse ona göre, daha az dengeleyebiliyorsa kendini ona göre davranırsın. Böylece tahterevallinin ve ortaklaşmanın, yani insan olmanın keyfini yasarsın.
Az gelişmesi istenen çocukların parkı da, tahterevallisi de olmaz. Oyuncaksızlık, parksızlık, besinsizlik ve dayaklı ve tahterevallisiz -arkadaşsız çocukluk, gelişmesin diye dayatılır onlara, kolayca ezmek için.
TERAZİ; çocuk parklarında hiç bulunmaz ama ilk elde haddini bildirir çoluk çocuğa.

50 gram seker, ay çekirdeği ya da bu paraya hiç biri? deyiverir bakkal amca. Sakızla doritosun incedir tartısı.
Çikolatanın yaklaşılmaz hiç yanına.

TAHTEREVALLİ boşken bir tarafı hep aşağıdadır?
TERAZİ boşken; dengededir.

Hiç yorum yok: