27 Ekim 2008 Pazartesi

Sevgili Faruk sana esasta katildigimi konusabiliriz. Deneyecegim izninle.
Devrimcilerden icraat bekliyen halk.. tespitinin ne kadar degerli oldugunu ne kadar mutluluk veren bir bekleyisi ifade ettigini bilmektesin. Devrimcinin senden ibaret oldugunu ise farketmekte gecikiyorsun.
Devrimci tarihin nihai oznesi sensin. tarihin derinliklerindeki kafataslari, mezarliklar ya da siciller falan seni yaratti. Bizatihi sicil sensin.Ve bence kotu bir sicilin beceremiyacagi kadar netsin.
Ortodoksi tartismakla basladik : gormelisin ki devrimci devrim yapar bekleyisi ile senin heyecanin ayni seyi soyluyor.
Solcu-devrimci sensin. Madem sordun soyleyeyim: Senin ruhundaki ask herkesin herseyde yasadigi ask. Bir devrimci elestirisi ayni zamanda senin de elestirin. Yeni yol arayisi - yontem dusuncesinin tartismasi zaten ask bu . Neden sevgili es yada flortle kristalize olmasin ki.
Halklarin kardesligi yetmez halklarin sevgililigi de olsun ... sesine kulak ver. Bunda senin ozlemlerinin hepsi var. Bu o bozuk sicilin imbikten dokulan ozu be kuzum.
Kurt meselesi hepimizin birarada yasama kilavuzu. Demokratik- politik ve orgutlu bir halktan soz ediyoruz. Bunun varolmasi- becerilebilmesi konuya yaklasimdaki devrimci tutarliligin eseri. Memuriyette, bebegini sallarken, buyutup askere salar ya da daga cagiran sesi duyarken cesitlenen ciceklenen sicil boyle zor yaziliyor. Her ihanette, her icimden gelmiyor deyip saygi bekledigimizde sicilde guller aciyor.
Ah bir bilsen genel kurmay baskani gorevden alinsin imzacilarinin hepsinin senin gibiler oldugunu. Devrimciler dediklerinin senden ibaret oldugunu bir kavrayabilsen. He hucrende sicili test eden - duzleyen ferasetin gizil gucunu kesfetsen.
Ve senin gibi heyecanlilarin eski bozuk sicillerinin essiz deneyimleriyle hala ceket kollari dirseklerinde, yeni bir gozluk alamadan- iple bagli optik- yazip cizmeye calistiklarini. Yere dusup ayakkaplari gorunene kadar sir vermediklerini bir bilsen. Para etmeyen her seye askla sarildiklarini bir bilsen.
Ortodoksi nin senin sabirsizligina benzer durumlarda care urettigini ama huzuru bozup eziyeti ustune cekmeden, once demokrasiyi doyurmanin elzem olduguna kulak verebilsen.
Herseyden once senin feryadinin bizce kiymetini bir bilebilsen.
Agabey-ablalarinin halklarin kardesligi icin sadece sana guvendigini, asla seni gozden cikaramiyacagini bir farketsen, bu farkindalikla arkandaki daglar gibi sevgiyi, iradeyi-insanligin sade hakca taleplerinin sicilini tutup- cimentonun senden ibaret oldugunu farkedebilsen.
Her bebek yasamanin icgudusel geregini bekliyor. Ve hayat askla farkli minicik taleplerde bulunuyor.
Kotu yonetim, bu sadecik talepleri dizginleyip, kizginliklari bileyip birbirini kirdirip harap bir dunyayi duzeltme adina kandirikcilik yapiyor. Tek kandirilma yontemi var: Daha iyi bir yasam talebinin yerine gelmesi icin sunu oldur, bunu kaldir, farkli olani mahfet.
Bununla basa cikmanin yolu yasama saygili, itirazi cin gibi, kabulu askla , savasin seklini bile ustaca tayinle mumkun.
sanirim konusmayi surdurebiliriz. Beni cok mutlu ettigini ve senin goruslerinin icimi isittigini belirtmek isterim.
Gorduk ki dil dokme ortodoksisi sevgiyi - el ele tutusmayi besliyor. sozlerimin tamaminda varsa yanlisim, onu ort bas edip dogrularimi one cikarmak senin gorevin guzel insan. cunku seni ben-biz dogurduk. aysen


25 Ekim 2008 Cumartesi 23:45 tarihinde Faruk Arhan yazdı:


haddim degil ama insan ister istemez boyle buyuk laflar karisisinda durup dusunmeden, dusunmekle kalmayip geriye donup turkiye devrimcilerinin siciline bakamadan edemiyor..

benim nazarimda, "devrimcinin gorevi devrim yapmaktir", "devrimcinin gorevi kaliteli degerleri destelemektir" vs.. gibi sozler... artık "para" etmiyor.. daha dogrusu bu tur, buyuk laflar, sozler herkesce de para etmemeli.

neden mi?

turkiye halklarinin karni bu sozlere tok. oturdugumuz yerden ahkam kesmekten ote birsey degil bu. halk devrimciden herseyden once "icraat" istiyor...

sicak iki ornek verelim...

turkiye'de bir genelkurmay baskani cikip resmen herkese istikamet veriyor... istikamet vermek deyimini bilmeyen varsa, anlatalım.

askeri bir deyimdir. boluk ya da takim yanlis yaptiginda, ya da boluk ya da takimdan biri yanlis yaptiginda ceza tüm askerlere kesilir ve ust rutbeli tarafindan, istikamet saginiz (solunuz da olabilir, artik cografik sartlara gore) dagilin marss marss seklinde verilir.. askerler cil yavrusu gibi dagilir ve ikinci bir komuta kadar hareketlilik surer. ta ki komutan, dudukle "dur" komutunu verene kadar. dur komutundan sonra herkes son noktasinda durur, ve bir sure oyle bekletilir, kufurler de yagdirilabilir, hakaretler de.. sonra bir baska komutla boluk ya da takim, "toplannnn... "

neyse..

evet, ennnn komutan bay basbug tarafindan turkiye halklarina istikamet verildi... bir kac gazeteci, bir kac sivil eylemci disinda kimse bu istikamete karsi cikmadi. ya da karsi cikti.. kendi evinde, pc'sinin basinda, arkadaslariyla, "heee yaa.." diye biten cumlelerle ortak yargilara varan tatismalar yasadi... baska?

not defterime, turkiye'den kimse bu istikamete de karsi cikmadi diye not coktan dusulmustu.

lafa geldiginde, modern demokrasilerden, demokratik ozlemlerden soz eden basta devrimciler olmak uzere turkiye halki, en basta da turkler, o gun bugundur benim nazarimda istikamet yemislerdir...

o gece evli devrimciler sevisebildi mi, sevgilisine dokunabildi mi coskulu muhalifler, her zamanki yasantisine devam edebildi mi solcular, diye merak ediyorum.

bir diger ornek, kurtler bir haftadir coplaniyor, biber gazlariyla, goz yasartici bombalarla herkesin gozu onunda siddete maruz kaliyor. kursunlara hedef oluyor. kalbinden vuruluyor.. firat'in bu yakasindaki devrimcilerden ses seda yok..

devrimcinin gorevi neydi gozum, bir daha tarif eder misiniz?

bir asker cikip resmen ve alenen hepimizin gozlerinin icin baka baka, parmaklarini gozumuze soka soka istikamet veriyor.. kurtler coplaniyor, kursunlaniyor...

bizler burada devrimcinin gorevini hala tartisiyoruz.

kani bozuk oktar babuna icin ayaga kalkan da bu halkti.. acun'a kilitlenen de.. derbi maclarini nefesini tutarak izleyen de.. magazin programlarini kacirmayan da..

neydi efendim, devrimcinin gorevi neydi?



24 Ekim 2008 Cuma 17:00 tarihinde aysen hadimioglu yazdı:

okan arkadas atlara neden gozluk takilir bilirmisin?
istenen istikamete hizla gidebilsin, sagdan soldan gelen isik ses vs den etkilenmesin diye. Ve hedef kesinse hic te kotu bir uygulama degildir. bu nedenle at gozlugu takilmasina atfen yaptigin elestiri bana bir sey anlatamadi.sade sol goze degil her iki goze de takilmali demekteysen, amenna-bunda mutabikiz.
ortodoks sosyalistlik yasamin ozgurlesmesine and icmektir.
bebegi askla yapmak, onu cani pahasina korumak, beslemek buyutmek, hatta butun dunya canlilari icin buna adanmak ortodoksi gerektirir. bunun dinamosu insan algi ve beyninin
gelismisligidir.
Ortodoksi ne icin , neye yonelik vs ayirdetmeden kotu ilan edilebilir mi?
sorgulamalarin cevaplanmasi -ortaklasarak belirlediklerimizin hayata gecmesi- halklarin kardesligi ve sevgililiginin - ezilenlerin de bereketten pay almasinin takibi elbette ortodoks bir diretmeyle alinacak.
Senin ikazlarin- israrli sol ortodoksi elestirilerin de bence cemaat ortodoksisine denk dusuyor. ne dersin. Hatta hazreti.. bilmemkim.. dosemen de bu algimi, guclendiriyor.

insanligin ve tum doganin ortak korunma-yasama - mutlu olma haklarinin savunusuna evrensel haklar deniyor. bunlarin korunmasi ortodoksisi - sence de dogru degil mi.
Cemaatlerin insanlarin ifade bicimlerinden biri oldugu gercegini, ortodoksi nin geregini bile deneyimlerimizle sevdigimiz- benimsedigimiz hic olmadi mi? Ask ortodoksi dir. Hayatin ogretisi bu. Ondan sonrasi gelismeyle adim gidim yasayarak ogrenilir. Bir seyi tartisirken ortodoksi nin nerede nasil uygulandigini sorgulamalisin. Fasizm sorgular gibi verip veristiriyorsun. Senin taarruzdaki katiligin da sekter ve zarafetten uzak degil mi?
Sana dil dokenlere yaklasimin onlarin tevazuuna yabanciligini da acik etmiyor mu? Bu tevazu ve ugrasi ile yaptigin ortodoksi kotulemesini anlamlandirmayi denesene.
Ortodoksi konusmayi dil dokmeyi anlasmayi deniyorsa burada yalnis olan sensin, bilesin.
Gozumuzu kapatip : ellerimizi yumruk yaptigimiz, daglara dogru avaz avaz bagirdigimiz, nefesimizi tutarak yasayabildigimiz ve deriiiin nefeslerle katlanabildigimiz bir suru dayatmaya - insanlik disi taarruza ortodoksi demeyi sen de denesene. buna care aramanin- yol yordam aramanin zorlugu sana da hedefe kilitlenmeyi, somut durum tahlili yapip at gozlugu takmanin icabini belki de ogretecek.
Ve sosyalist ortodoksiyi kinayan sen en azindan alay edemeyeceksin. Kendine zaman ayir.
aysen