23 Nisan 2009 Perşembe

1923 yeniden inşa ediliyor

Son gunlerde 1923 un yeniden insa edildigi bir doneme girdigimizi sanmaktayim.
Ulkede azinliklarin verili haklari, ama gormezden gelinenlerin yok farzedilerek dizayni ve buna uygun muhalefetin olusmasi 1923 - 2009 sureci tamamlanmis.
Buna göre toplumun azinlik haklari kirpilarak - onlar da yonetim kadrolarinda sivil kurumlarda yer alarak sanki sikeyle bugunlere gelinmis. İki geri bir ileri vs. Yani hep bir geri bir geri icin ugrasilmis.
Sendikalar ve meslek odalari: yasaklanan seyin itirazi uzerinden dizayn edilmis.
Nevruz yasak: yasak kalksin- bayram yapmaliyiz../ Kürtler yonetim kadrolarinda -fermuar bulunsun ama kendilerini ifade etmeleri de (entellektuel asimile olma hali) onlensin.
Arada yasaklanan seye itiraz icin onculuk yapilsin. Örnegin nazim hikmet okumak yasak sa : illede okuyacagiz talebi -cezalanma vs surdu gitti.
1 mayis isci emekci nin kazanimlari anlaminda hafizamizda yer etmedi. Kanli-eziyetli-izin verilmeyen bayram, olulere saygi ama sonuc olarak iscinin kazanilmis haklari mertebesine hic erisemedi. Oldurulen sendika baskanlari dilimize pelesenk oldu. Ne yaptigi, hangi ileri hamleden dolayi olduruldugu, o hamlenin elan ne asamada oldugu hep unutuldu!?
Mitingler - secimler ticareti ziplatan-bayrak flama vs ile matbaa kurduran ceper tuccarlariyla hep varoldu.
Ama kronolojik diyagrama vurdugumuzda etkisi stk larin tepe organlarinin gudumunde kaldi. Uye azaldi- ilgisizlesti.

Bu gun: 1923 tenberi suregelen duzenin yeniden az daha sahicilesmeye - kismen de olsa tabana dayali insa edilmeye calisildigini farkediyorum.
Mecliste DTP milletvekili kadinlar Halide Edip tarzi tayyörleri, muhakkak orgutlerinin sıkı kurallarıyla hareket etmeleri- hatta adayliklarının bile ust bir yetke tarafından belirlenisi ile pek tanidik bir etki birakmakta.
Ama Kadinlarin karar organinda erkek destegi ile varolusunu- erkeklerin tam bir dayanismayla kadin vekillerin arkaplanini yukledigini, becerilerini tesvik ettigini de goruyoruz. Kadinlarin deneyimledigi hersey guven veriyor.
Osmanlinin Almanlara teslim ettiği askeri nizam, 1923 ten sonra almanlardan devir- sonra Nato ile ABD ye teslimiyet , gunumuzde Nato nun cokusu ile cetelesen Gladiosunu - ve bu gladio nun is edindigi hedefindekilerle birlikte temizleniyor.
Bu islemden sonra Savunma masada cozulebilen kurmayliga evrilecek gibi.

1923 yeniden dizayn edilirken: evvelki duruma uygun , en son 12 eylülde kan takviye edilmis kurumlar devsirilip , bunlari var eden yasaklamalarla-(pencereden atan) kosup asagi tutan(kurtarici muhalif kanat) pozisyonlari ilga edilmekte.

iheb yasaklari kalkinca, sendikalar uyesini; meslek odalari tabanini ifade edecek-talepkar olacak, sistem alacakaranlik kusagindan cikip- liberallesmeye ama asil onemlisi Demokratiklesmeye dumen kiracaga benzer. Sanci devlet katindaki gelirlerin paylasiminda. Bu belediyeler demek oluyor.

Turk devleti- turklerin ezen ulus oldugu vurgusu icin kiskirtilan bebeklerin katillesmesine ihtiyac olmadan, ajitatif cinayetsiz- dayaksiz-iskencesiz kurgulanmaya calisilmak zorunda. itirazci sahici -muhalefetle - ici dolu talplerin liberalize edilmesi donemine giriliyor. Su anda olan biten bu.
Yani her eve komur vererek dizayn edilen asgari ucretin arttirimi emekcinin kazanimi olarak patrona yikilacak. Bu liberalizmle mumkun, ama kazanilmis degil verilmis hak, alisilagelmis muhalif icin kafasini calistirmak demek ki? Zorda, sol cokuyor-neresinden tutsak, taban uye yuzbinler binler idi, ama isteklerini soylemiyor bile. Das dingil STK lar payanda olacak dağ ariyor.
Ote yandan;Yasal Azinliklar da kendini kanitlamis Kurt halki gibi masaya oturmayi ve paylasimda goze alinmayi istiyor.
Demokratik mevzilerdeki DTP kazanimlarinin tirpanlanmasi devlet ile AKP nin birlikte pay alma lokmasina DTP disindakilerin de talepkar olmasiyla ilgili, gibi. Yani DTP secimlerdeki basarisini arttirinca Devletin oz evladi olmaya aday. Ama azinlik muhalefeti kürt kartinin arkasina sakladigi, adeta iskan ettigi isteklerini boca edemiyor. Sikinti biraz da buna matuf.
DTP demokratik ozlemleri gideriyor, parti uyesi bir yana halkin nabzinada sahip, kadin kotasi uyguluyor, kadinlarin ardinda hazir bir erkek takviye gucu elan bulunuyor.
Turkler, kendileri adina yapilan katliamlari benimsemiyor ve reddediyor: kmaras- corum-sivas gibi katliamlari turk olma adina kimsenin sahiplenmedigi toplumsal bir uyanis ta hissediliyor. Ama bukotucul olaylari katliamlari durdurma gorevlisi iken seyreden-mudahale etmeyen kurumsal yapilar islevsizlikten tasfiye ediliyor. Ergenekonda en cok feryad edenler bu ayakta uyuyan kullanilmis olanlar. Zaten azap veren magduriyet te bunlar tarafindan dillendiriliyor.
Cunku halk uyandi, savas -kavga istenmiyor. Ergenekon yargilamasi : hukuki kotucul uygulamayi baskalarina reva goren bir kesime hak ve hukukun kendilerine de lazim oldugunu ogretti diyebiliriz. Bu gelismelerin darbe - iyi devrim vs ile degil taban oylari-egilimleri ve mucadelesini ovguleyen isareti cok onemli.
1923 te 1934 e kadar suren iyicil donemin 1934*2009 gerileme (iki geri bir ileri) arasini atlayarak yeniden kenarlarini yaslayip koselerini belirginlestirdigini ama her uzun kenarin digerine yaslandigi bir mekanizmayi an be an oyulgadigini gorebiliyorum. aysen hadimioglu.





--
aysen.hadimioglu